Antibiotica zijn medicijnen die heel goed werken tegen infecties veroorzaakt door bacteriën. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Tegen infecties met virussen werken antibiotica niet.
Penicilline is het bekendste antibioticum, maar er zijn nog veel meer soorten. Elk soort antibioticum werkt tegen andere groepen bacteriën. Alleen bij ernstige bacteriële infecties zijn antibiotica zinvol.
Resistentie van antibiotica
Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie ‘resistent’ worden. De bacterie is dan niet meer gevoelig voor het antibioticum. Wanneer u een infectie krijgt met zo’n resistente bacterie, helpen de antibiotica niet meer. De resistente bacteriën worden niet geremd, waardoor u erg ziek kunt worden.
Gelukkig worden er af en toe nieuwe antibiotica uitgevonden. Maar steeds meer bacteriën reageren niet meer goed op antibiotica. Dit komt doordat er in de wereld veel te vaak antibiotica worden gebruikt als het eigenlijk niet nodig is. In sommige landen kunt u zelfs zonder recept antibiotica kopen.
Een van de bacteriën die bijna niet meer te behandelen zijn met antibiotica, heet de MRSA-bacterie. Mensen die in een ziekenhuis in het buitenland zijn behandeld, nemen die bacterie weleens mee naar Nederland. Als u in een buitenlands ziekenhuis heeft gelegen en binnen enkele maanden naar een Nederlands ziekenhuis moet, wordt u daarom in Nederland eerst op de MRSA-bacterie gecontroleerd.
Ontstaan van resistente bacteriën tegen antibiotica voorkomen
De enige manier om ervoor te zorgen dat bacteriën gevoelig blijven voor antibiotica, is heel zorgvuldig te zijn in het gebruik ervan. Daarom schrijven onze huisartsen niet altijd meteen antibiotica voor.
U kunt zelf ook helpen met resistentie voorkomen door verantwoord om te gaan met antibiotica:
- Gebruik alleen antibiotica als de arts dit nodig vindt.
- Gebruik alleen de voorgeschreven antibiotica.
- Neem de dagelijkse hoeveelheid antibiotica zorgvuldig en op het voorgeschreven tijdstip in.
- Maak de antibioticakuur altijd helemaal af.
- Stop de antibioticakuur alleen na overleg met uw huisarts.
- Gebruik geen oude restjes antibiotica, niet van uzelf en ook niet van anderen.
- Slik in het buitenland niet zomaar antibiotica die u zonder recept kunt kopen. Ga eerst naar een arts in het land waar u bent of bel uw huisarts in Nederland.
(Bron: Thuisarts.nl)