Vitamine D is een essentiële vitamine voor ons lichaam. Het zorgt onder andere voor de groei en het behoud van stevige botten, daarnaast ook voor een goede spier- en gewrichtsfunctie.
Ons lichaam maakt zelf vitamine D ( ook bekend als Vitamine D3/ Cholecalciferol) aan onder invloed van zonlicht. Zonlicht is de grootste bron van Vitamine D en wordt door de huid opgenomen. In de winterperiode is er minder zonlicht en door de kou wordt er meer kleding gedragen en wordt er minder tijd buiten doorgebracht. Toch is het belangrijk om het vitamine D gehalte op peil te houden.
In onze voeding zit ook Vitamine D. Volle zuivelproducten, vette vis, eieren en vlees bevatten vitamine D, maar dan in lagere waarden. Aan (bak- en braad)boter en margarine wordt kunstmatig vitamine D toegevoegd. Dit omdat vitamine D in de darmen het best opgenomen wordt als er wat vet/olie aanwezig is. De aanwezige hoeveelheid is vele malen minder dan dat we via de zon opnemen.
In Nederland hebben ongeveer 3 op de 10 mensen een vorm van vitamine D tekort. Klachten als spierpijn, gewrichtsproblemen, vermoeidheid en lusteloosheid kunnen hierdoor ontstaan. Op de langere termijn zelfs botontkalking. Vitamine D tekort kan door een bloedonderzoek aangetoond worden.
Er wordt dan ook geadviseerd om in de herfst- en winterperiode toch geregeld naar buiten te gaan en extra vitamine D te gebruiken in de vorm van tabletten of druppels.
Uiteraard kunt u bij ons of de apotheek terecht voor advies over goed en verantwoord vitamine gebruik.