Begeleide E-Health voor terugvalpreventie bij depressie en angst
Patiënten die een periode van depressie en/of angstklachten hebben doorgemaakt, hebben grote kans dat deze psychische ziekte binnen vier jaar weer terugkeert. Uit onderzoek blijkt dat 57% van de patiënten opnieuw een depressie en/of angststoornis krijgt.
Vanuit o.a. de Vakgroep Psychiatrie van het VUmc (GGZ inGeest) is er een online terugvalpreventie-programma ontwikkeld. Doel van het terugvalpreventieprogramma is om patiënten (eerder) te ondersteunen bij herhaling van de klachten. In 2017/2018 wordt dit programma aangeboden aan patiënten uit de huisartspraktijk en tegelijk wordt er onderzoek gedaan naar de werkzaamheid ervan.
Wie komt er in aanmerking voor deelname aan dit terugval-preventieprogramma?
- Mensen die in de afgelopen 2 jaar in de GGZ (geestelijke gezondheidszorg) of in een psychologenpraktijk behandeld zijn voor depressie en angstklachten;
- Die (op dit moment) grotendeels hersteld zijn van deze klachten;
- Die ouder zijn dan 18 jaar;
- Die zelf meer controle willen over hun herstel en handvaten willen krijgen om met (nieuwe) klachten om te gaan.
Patiënten die hieraan voldoen, komen in aanmerking voor deelname aan het terugvalpreventie-programma én het onderzoek dat er aan verbonden is. Er zijn voor patiënten geen kosten verbonden aan deelname.
Wat houdt deelname in?
Deelname betekent dat patiënten zowel het terugval-preventieprogramma krijgen aangeboden én dat zij een paar keer een vragenlijst invullen ten behoeve van het onderzoek.
Het terugvalprogramma:
Patiënten gaan aan de slag met een (online) dagboek waarin zij wekelijks hun stemming- en angstklachten kunnen noteren. Ook gaan zij online trainingen volgen; in deze trainingen krijgen zij informatie over depressie en over angstklachten en zij gaan zelf aan de slag met oefeningen. Daarnaast hebben deelnemende patiënten contact met de praktijkondersteuner huisarts GGZ (POH-GGZ) van De Waterlelie en Nobelhorst over hoe het met ze gaat (uitgangspunt hierbij is één keer per drie maanden).
Het onderzoek:
In een periode van circa 9 maanden vullen patiënten 4x online een vragenlijst in, die hun wordt toegestuurd door de onderzoekers van het VUmc. De gegevens worden vertrouwelijk en anoniem verwerkt, en worden niet teruggekoppeld naar de huisartspraktijk.
Heeft u interesse om deel te nemen?
Neem hiervoor contact op met de huisartsenpraktijk. De assistenten noteren uw gegevens en u wordt op een later tijdstip door Gert-Jaap Ruisendaal (POH-GGZ) teruggebeld.