Het nieuwe jaar is voor veel mensen het moment om hun levensstijl (drastisch) te veranderen. Ook dit jaar is er weer een grote groep mensen die het nieuwe jaar aangrijpt om goede voornemens op het gebied van gezonder leven waar te maken. De meest gehoorde voornemens voor 2017? Afvallen, meer bewegen, gezonder eten, minder alcohol en stoppen met roken.
Toch zien wij in onze praktijk dat het merendeel van deze goede voornemens binnen veertien dagen al weer in de prullenbak belanden. Hoewel dit verschillende oorzaken kan hebben vinden wij als huisartsen gezond(er) leven erg belangrijk. Daarom geven wij u drie tips die kunnen helpen bij het volhouden van uw goede voornemens in 2017.
Vraag uzelf af waarom u dit doet.
Onderzoek uw motieven. Wat vindt u belangrijk? Wat wilt u nu echt? Als u dat weet, is de kans dat u uw goede voornemens waarmaakt veel groter. Ook helpt het als de goede voornemens ook echt uw eigen goede voornemens zijn en u het niet “voor een ander doet”.
Stel heldere en realistische doelen
Haalbare en concrete doelen werken altijd beter dan vaag of vrijblijvend geformuleerde wensen of intenties. Bijvoorbeeld: “Ik wil gedurende twee maanden 2x per week gaan sporten” werkt veel beter dan “Ik wil in 2017 meer bewegen.”
Hoe meer hooi u op uw vork neemt, hoe groter de kans op falen. Als u uw doelen wilt bereiken of gewoontes wilt veranderen, is het belangrijk dat u zich focust.
Onderzoek laat zien dat wanneer mensen zich op één ding focussen, ze het vanzelf ook op andere vlakken beter gaan doen. Richt u dus op niet meer dan één of twee goede voornemens. Wat moet echt anders? Focus dan daarop. Wilt u meerdere dingen veranderen? Doe dit dan één voor één.
Zoek hulp
Goede voornemens verwezenlijken lukt niet in één dag, dat heeft tijd nodig. Voor je het weet, wordt alle aandacht opgeëist door dagelijkse bezigheden, en wordt er nauwelijks nog aan de goede voornemens gedacht. Veel mensen hebben er daarom baat bij hun voornemens te delen met vrienden of familie. Deze kunnen u dan helpen u te motiveren om door te gaan met uw voornemens.
Lukt het een dag niet met uw voornemens, dan is dat geen reden om op te geven. Er kunnen immers altijd dingen gebeuren die de uitvoering van je goede voornemens verstoren. Een dag niet bezig zijn met uw voornemens, als u vervolgens doorgaat, heeft weinig invloed op het langetermijnresultaat. Daarnaast blijkt dat mensen die zichzelf vergeven, beter in staat zijn door te gaan. Volhouden dus: ga vandaag vol goede moed verder of maak een frisse start!
Wilt of Gaat u in 2017 een verandering aanbrengen in uw levensstijl? Wij helpen u graag uw doelen te bereiken. Zo bieden wij een speciaal spreekuur gericht op stoppen met roken en gezonder leven. Deze spreekuren worden gedekt in de basiszorgverzekering zijn vrij van kosten voor het eigen risico.
Bel met onze assistentes of maak een afspraak bij onze huisartsen om de mogelijkheden te bespreken.
Namens al onze collega’s wensen wij u een gemotiveerd en gezond 2017.