Een voedselinfectie is een maag/darminfectie veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet. Voedselinfecties door parasieten geven meestal weinig ziekteverschijnselen.
Op rauw voedsel zitten altijd wel bacteriën. De meeste van die bacteriën kunnen geen kwaad. Van sommige bacteriën kunt u ziek worden. Vooral als voedsel (zoals vlees en vis) te lang en te warm bewaard wordt, krijgen bacteriën meer kans om een voedselinfectie te veroorzaken.
Verschijnselen
Een voedselinfectie begint meestal met buikpijn of buikkrampen. U wordt misselijk, gaat braken en krijgt diarree. U kunt zich wat draaierig of licht in het hoofd voelen. Sommige bacteriën veroorzaken hoofdpijn, spierpijn en koorts. Een aantal bacteriën, zoals de Salmonella bacterie, kunnen zelfs bloed in de ontlasting veroorzaken. De klachten beginnen een uur of 8 nadat u het besmette voedsel heeft gegeten. De meeste voedselinfecties zijn na 1 tot 3 dagen weer voorbij.
Hoe kan ik een voedselinfectie voorkomen?
Was uw handen na ieder toiletbezoek, voordat u eten klaar maakt en voordat u aan tafel gaat.
Was uw handen ook na het aanraken van rauw vlees of rauwe vis.
Was groente en fruit goed af onder de kraan.
Zorg vooral dat bacteriën op rauwe vis en rauw vlees niet op andere voedingsmiddelen terecht komen.
Verhit vlees, vis en schelpdieren liefst tot het helemaal gaar is.
Koop voedingsmiddelen die u rauw eet (sushi, oesters, carpaccio, tartaar) alleen in winkels waar ze hygiënisch werken.
Bewaar deze goed gekoeld en liefst niet langer dan één dag.
Rauwe melk kunt u beter koken voor u het drinkt. Dit geldt ook voor kraanwater in tropische landen.
Controleer altijd de houdbaarheidsdatum en lees de bewaaradviezen van bederfelijke etenswaren. Vis, vlees en schelpdieren zijn niet meer veilig na de houdbaarheidsdatum.
Laat een volle boodschappentas niet staan. Zet voedingsmiddelen die gekoeld moeten worden direct in de koelkast.
Laat bij een barbecue alles wat bederfelijk is zolang mogelijk in de koeling. Is er geen koelkast in de buurt, neem dan een koeltas mee.
Toch last van overgeven en diarree?
Als u maar één of twee keer heeft overgegeven, kunt u rustig even afwachten Als u vaak moet overgeven en ook diarree heeft, neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje thee. Bij buikkrampen kunt u het beste kleine porties eten. Wanneer er iets in uw maag komt, worden uw darmen automatisch ook geprikkeld. Soms ontstaat daardoor weer een golf van diarree. Dat betekent niet dat u iets verkeerds gegeten heeft, maar dat uw maag en darmen nog gevoelig zijn.
Duurt de diarree langer dan 7 dagen of komt het weer terug? Gebruik dan tijdelijk geen dranken zoals melk, appelsap, frisdranken en light producten. De darmen verdragen deze dranken tijdelijk minder goed na een infectie. Bij vragen neemt u contact op met onze assistentes.