Dit is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. Bijna alle kinderen krijgen in het eerste levensjaar een infectie met dit virus. Het virus komt met name in de winter voor. Het veroorzaakt vooral ernstige ziekte bij jonge baby’s die benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longonsteking. Te vroeg geboren kinderen of kinderen met een aangeboren hartafwijking of syndroom van Down, hebben een verhoogd risico op een ernstiger ziektebeloop. Sterfte door RSV bij kinderen komt in Nederland nauwelijks voor.
Bij ouderen met een zwakke gezondheid is RSV een vaker voorkomende oorzaak van luchtweginfecties. Dit veroorzaakt soms uitbraken in verzorgings- en verpleeghuizen. Er zijn twee typen van RSV: RSV-A en RSV-B. Deze typen kunnen gelijktijdig onder de bevolking voorkomen en veroorzaken precies dezelfde ziekte. Bepaalde langetermijneffecten, zoals piepende ademhaling en astma, kunnen het gevolg zijn van RSV.
Wat zijn symptomen van RS-virusinfectie?
De tijd tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen van RSV varieert van 2 tot 8 dagen. De meest voorkomende klachten zijn een neusverkoudheid en hoesten. Een eerste infectie op baby- en peuterleeftijd kan ernstig verlopen en gepaard gaan met koorts, benauwdheid door ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of longontsteking. Daarnaast kan een RSV-infectie oorontsteking bij kinderen veroorzaken.
Bij een herinfectie zijn de symptomen meestal mild, maar griepachtige klachten komen ook voor. Bij ouderen met zwakke gezondheid en bij mensen met een onderliggende hart- of longaandoening neemt de kans op complicaties, zoals longontsteking, toe.
Besmetting en preventie van RS-virusinfectie
Het RS-virus bevindt zich in de neus en keel van geïnfecteerde personen en kan overgedragen worden door druppeltjes die vrijkomen tijdens hoesten, niezen en praten. Besmetting vindt plaats via de neus, ogen of mond. Een persoon met RSV kan anderen besmetten voordat hij zelf ziek wordt. Iemand is niet meer besmettelijk als hij helemaal beter is. Kinderen onder 2 jaar zijn langer besmettelijk, ongeveer drie tot vier weken na de start van de infectie.
Te vroeg geboren kinderen (prematuur) en baby’s met een ernstig hartlijden kunnen in hun eerste levensjaar beschermd worden tegen RSV door passieve vaccinatie met antistoffen.
Op dit moment is er geen vaccin voor actieve vaccinatie tegen RSV beschikbaar. Er zijn veel vaccins in ontwikkeling en de hoop is dat deze over enkele jaren op de markt zullen komen. Borstvoeding draagt bij in de bescherming tegen RSV-infecties bij baby’s.
Behandeling van een RS-virusinfectie is in de meeste gevallen niet nodig. Veelal verdwijnen de klachten vanzelf na een paar dagen tot een week. Overleg met een huisarts is raadzaam wanneer:
- Iemand erg benauwd is;
- Iemand hoge koorts heeft (hoger dan 39 graden);
- Iemand langer dan 3 dagen koorts heeft;
- Een kind jonger dan 3 maanden koorts heeft;
- Kinderen tot 1 jaar niet goed drinken of eten.
(bron: RIVM)