Hoesten, proesten, snotteren, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, koorts, algehele malaise. Het heerst weer; De griep. Veel mensen hebben er last van en er is zelfs sprake van een griepgolf. Maar wat is dé griep nu eigenlijk en misschien belangrijker; Wat kun je (er tegen) doen?
Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden, dit noemen we de seizoensgriep. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan iemand telkens opnieuw griep krijgen. Er zijn twee typen influenzavirussen die de meeste griep bij mensen veroorzaken: influenzavirus type A en B. De type-A-virussen zijn weer verder onder te verdelen in subtypen, zoals A(H1N1) en A(H3N2). De influenza-B-virussen worden onderverdeeld in lijnen, namelijk de Yamagata-lijn en de Victoria-lijn.
De seizoensgriep komt meestal in de wintermaanden voor.
Vogelgriep komt zo nu en dan voor in Nederland. Deze soort griep infecteert voornamelijk vogels, maar kan ook soms mensen infecteren, als zij nauw contact hebben gehad met besmette vogels.
Het griepvirus verandert continu. Als het griepvirus een grote verandering doormaakt, dan heeft nog niemand bescherming tegen dit type virus. Daardoor kan een wereldwijde epidemie, ook wel een pandemie genoemd, ontstaan.
Symptomen van griep
Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Het begint vaak zeer plotseling met:
- koude rillingen
- hoofdpijn
- heftige spierpijn en vermoeidheid
- keelpijn en droge hoest
- (hoge) koorts
De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. De veroorzaker van griep is een influenzavirus. Dit virus kan ontstekingen geven in het slijmvlies van de neus-, keel- of bijholten, maar ook van de luchtpijp of de longen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Meestal is griep onschuldig en de meeste mensen genezen zonder medische behandeling. Maar sommige mensen hebben een grotere kans op ernstige klachten als ze griep krijgen. Dit geldt voor ouderen en mensen met een chronische ziekte. Mensen die al hart- en longklachten hebben kunnen door de griep daar meer last van krijgen.
Besmetting en preventie
De griep en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop. Als iemand bijvoorbeeld na het vastpakken van de deurknop, zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan hij besmet worden. Goede hygiëne kan verspreiding en besmetting beperken.
Tegen griep kun je worden ingeënt (de griepprik). De griepprik wordt via de huisarts in de herfst gratis aangeboden aan kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep en aan alle mensen ouder dan 60 jaar. (bron: RIVM)
Bestrijden van griepklachten
Griep gaat meestal vanzelf weer over binnen 1-3 weken, het gebruik van antibiotica is vaak onnodig en kan zelfs het afweersysteem verzwakken. Bij bijkomende problemen wordt dit soms wel voorgeschreven. Wel kan een koortsverlagend middel helpen, eventueel gebruik van neusspray en/of hoestdrank. Verder gezond eten, extra vitaminen, voldoende vocht en rust zal de genezing ten goede komen.
Uiteraard kunt u altijd contact met ons opnemen als u vragen heeft of advies kunt gebruiken.