De scholen zijn weer begonnen en daarmee zien wij vaak ook een toenemende hulpvraag vanwege hoofdluis.
Wat zijn hoofdluizen nu precies, wat doen ze en bovenal hoe zijn ze te bestrijden?
Hoofdluizen, ook wel Pietjes genoemd, zijn kleine witte insecten die zich op de hoofdhuid, tussen de haarwortels bevinden. Ze voeden zich met bloed dat ze opzuigen uit de hoofdhuid. De wondjes en het luizenspeeksel zorgen voor jeuk. De volwassen luizen leggen eitjes(neten) op de hoofdhuid en deze komen na ongeveer één week uit. Luizen houden van warmte en hebben het erg naar hun zin op een behaard hoofd.
Vooral kinderen krijgen snel hoofdluis als er op school, de creche of kinderdagverblijf luizen heersen. Knuffelen, tegen elkaar aanzitten, samen werken waarbij de hoofden elkaar raken, kan ervoor zorgen dat luizen van het ene naar het andere hoofd overlopen en zo is de besmetting compleet.
Kijk dus geregeld uw kind(eren) na of zij hoofdluis hebben. Goed tussen de haren kijken, achter de oren en in de nek. Luizen kunt u zien lopen/bewegen, neten ziet u op de haarwortels vastzitten.
Als u hoofdluis heeft ontdekt bij een van uw gezinsleden, behandel dan iedereen in het gezin. Het kan zijn dat de besmetting al plaatsgevonden heeft. Als niet iedereen behandelt wordt, dan blijft het een vicieuze cirkel. Behandeling kan bestaan uit allen de haren kammen met een speciale stofkam, dit kan erg lang duren en vergt discipline. Ook kunt u het haar wassen met een speciale shampoo/lotion die ervoor zorgt dat de luizen en neten gedood worden.
Voor een gedegen advies qua behandeling kunt u uiteraard bij onze doktersassistentes terecht of bij onze apothekersassistentes.
Even wat feiten op een rij:
- Hoofdluis kan bij iedereen voorkomen, het heeft niets met hygiëne te maken.
- Hoofdluis kan geen kwaad, ze geven enkel jeuk
- U hoeft niet naar de huisarts, onze assistentes kunnen u helpen. Ook kunt u terecht bij de apothekersassistentes.
- Behandel uw hele gezin om zo verspreiding te voorkomen
- Gebruik een speciale hoes waar de jassen ingehangen kunnen worden voor op school.